Kikid – Lessen voor het leven.

Open Up: gratis programma voor meer respect en inclusie in groep 7 en 8

Hoe zorg je in groep 7 en 8 voor een veilige en inclusieve sfeer? Hoe bespreek je thema’s als respect, gender en seksuele diversiteit op een manier die past bij jouw leerlingen? Open Up ondersteunt leerkrachten met praktische tools om deze onderwerpen op een open en toegankelijke manier te behandelen.

Aan de slag met Open Up

Een veilige en inclusieve klas draagt bij aan het welzijn en zelfvertrouwen van leerlingen. Als leerkracht speel je hierin een belangrijke rol. Open Up helpt je om respect en diversiteit vanzelfsprekend te maken in de klas.

Het programma is volledig gratis dankzij steun van het Ministerie van OCW en bestaat uit twee onderdelen:

Handreiking voor docenten ‘Sekse, gender en seksuele diversiteit’

Deze handreiking voor leerkrachten geeft praktische tips om deze onderwerpen in de klas bespreekbaar te maken. Je leert hoe je een sociaal veilige omgeving creëert waarin alle leerlingen zich gezien en gerespecteerd voelen.

Videoles ‘Op een Roze Wolk’

‘Op een roze wolk’ is een interactieve les van Kikid’s methode Sterrenstof. Leerlingen leren nadenken over verliefdheid, onzekerheid, verschillende seksualiteiten en respect voor elkaar. De les duurt een uur en is direct inzetbaar via het digibord. In de bijbehorende lesbrief staat stap voor stap uitleg zodat jij als leerkracht de les makkelijk kan geven.  

Waarom meedoen als school?

✦ Creëer een veilige leeromgeving – Leerlingen voelen zich prettiger in een klas waar respect en inclusie centraal staan.
✦ Makkelijk inzetbaar – De videoles is direct te geven via het digibord, en de handreiking biedt heldere uitleg en praktische handvatten.

✦ Volledig gratis – Open Up is kosteloos beschikbaar dankzij steun van het Ministerie van OCW.

Open Up is een initiatief van Rutgers, Kikid en Sexmatters. Meer informatie? Neem contact met ons op. 

Bekijk ook 'Zoete Stories': theater over verliefdheid, grenzen en wensen

In deze interactieve theatervoorstelling voor het basisonderwijs, maken we liefde, zelfbeeld en relaties bespreekbaar op een speelse en herkenbare manier >>

Deel dit artikel:

Meer artikelen