KiKiD Jongeren Trend Symposium “Op weg naar een mentaal gezonde jeugd”
Samen was het kernwoord in de Patronaat in Haarlem op donderdagmiddag 15 juni. Ter ere van het vijftiende jubileum organiseerde stichting KiKiD een symposium rondom het thema ‘Op weg naar een mentaal gezonde jeugd’. In een bomvolle zaal bevonden zich onder andere partners, docenten, ouders en andere betrokkenen. Vanuit verschillende invalshoeken kwamen zij overeen: het gaat niet goed met de mentale gezondheid van de jeugd in Nederland. En hier moeten wij samen iets aan doen!
Voor de opening van het symposium schoven creatief directeur en oprichtster Janine de Ridder en zakelijk directeur Mark Miedema aan op de bank om te vertellen over de groei die KiKiD in vijftien jaar heeft doorgemaakt. Er werd teruggeblikt op hoe KiKiD ontstaan is en wat KiKiD allemaal bereikt heeft en er werd vooruitgeblikt met als haakje de ambities die KiKiD heeft.
KiKiD heeft als ultiem doel dat sociaal-emotionele thema’s net zo belangrijk worden als rekenen en taal en dat deze dus als standaardlessen worden aangeboden op scholen. Om dit te bereiken zal er in de toekomst worden ingezet op het vergroten van het bereik van KiKiD, maar ook op het doen van onderzoek om zo een grotere autoriteit te worden op het gebied van sociaal-emotionele thema’s. Daarnaast zal er meer worden ingezet op het primair onderwijs en het bieden van handvatten aan docenten.
Het belang van het werk van KiKiD als organisatie werd ondersteund door Wethouder Jeugd van de gemeente Haarlem, Bas van Leeuwen. Ook binnen de gemeente zien ze dat het niet
goed gaat met de mentale gezondheid van de jeugd. Van Leeuwen noemde hoe de gemeente Haarlem KiKiD steunt omdat zij zien hoe de voorstellingen een rol kunnen spelen in preventie en normalisering. Hij ziet dat jongeren bij KiKiD de kans krijgen om een gesprek te voeren voor het écht mis gaat.
Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont legde hierna uit hoe belangrijk het omliggende systeem is voor de ontwikkeling van een kind. Hij raadde aan geen straf en repressie toe te passen, maar aan de hand van ‘thee met een speculaasje’ een écht gesprek aan te gaan met de jongeren. Dit echte gesprek zal worden aangegaan aan de hand van KiKiD’s nieuwste voorstelling Talk To Me. Deze voorstelling over mentale gezondheid is niet alleen geschreven door regisseurs Rhodé Gonggrijp en Georgia Heinze, maar ook grotendeels gebaseerd op de eigen verhalen en teksten van een aantal jongerenexperts.
Waar de voorstelling normaal gesproken door drie jongerenexperts wordt gespeeld, werden zij ter ere van het symposium op het podium ondersteund door de rest van de 28 jongerenexperts. Aan de hand van verschillende ontwapenende scènes brachten zij kwetsbare onderwerpen ten tonele, terwijl het publiek ademloos zat te kijken. Onzekerheid stond in de scènes centraal, maar ook het systeem waar Pont het eerder over had was terug te zien in de scènes. Dit maakte de voorstelling herkenbaar, waarschijnlijk niet alleen voor pubers. De stilte in de zaal en het luide applaus nadien lieten de indruk van de scènes zien. Tijdens het nagesprek met de spelers werd onder andere benoemd hoe belangrijk het is om jongeren bewust te maken van de kracht van positief tegen jezelf praten en het leren trots op jezelf te zijn.
Als laatste gast kwam rapper WiWa op het podium. Hij heeft onder andere inspirerende en motiverende video’s opgenomen voor het nieuwe online lessenplatform ‘Sterrenstof’ van KiKiD. Binnen Sterrenstof is het doel dat jongeren lessen kunnen leren van rolmodellen. Zo wil WiWa jongeren meegeven hoe belangrijk het is om te praten en te geloven in jezelf. Na zijn inspirerende woorden werd er een mooie, grote, rode knop het podium opgerold. Janine en WiWa mochten hier samen op drukken om het nieuwe lessenplatform van Sterrenstof te lanceren. Met dit platform gaat KiKiD docenten de mogelijkheid bieden om zelf met hun leerlingen in gesprek te gaan over al die belangrijke levenslessen!
Feestelijk sloten Jantje Modaal en Georgia het symposium af met een nummer wat zij samen voor KiKiD hebben gemaakt, met de boodschap: ik hou van mij.